Їжа та кулінарія

Смалець зі шкварками. Намазки на хліб, від якої за вуха не відтягнути.

Любителі сала знають що останнім часом хороше сало стало рідкістю і коштує нечуваних грошей. Але є у продажу сало, яке мало придатна для засолювання, воно тоненьке, без м’ясних прожилок, але коштує набагато дешевше.

У цій статті я покажу, що навіть з такого сала можна приготувати дві відмінні речі – смачну намазки на хліб, і плюсом отримуємо побічний продукт – топлений свинячий жир, який можна використовувати в кулінарії, наприклад смажити на ньому картоплю.

Смалець зі шкварками.

Для початку, сало потрібно промити, обсушити, зрізати шкірку і нарізати невеликими кубиками.

Свинячу шкіру я не викидаю, з неї можна приготувати дуже смачні повітряні чіпси – чиччарони. Рецепт приготування можна подивитися –

Сало скласти в каструлю з товстим дном і поставити на плиту. Топити сало на мінімальному вогні, не розмішуючи і не накриваючи кришкою.

Ось такий результат повинен вийде через дві години.

Сало повністю розтопилося. Але перш ніж продовжити подальші маніпуляції, потрібно дочекатися, поки вміст каструлі охолоне до 60 – 70 градусів.

Отже, жир охолов, тепер можна перелити його в чисту, стерилізовану банку.

Густуватий, бурштинового кольору рідина – це і є побічний продукт, топлений свинячий жир, на якому добре смажити картоплю , а сама ж намазки готується з решти шкварок.

Крім шкварок, знадобляться деякі спеції. Я використав чорний мелений перець, перець чилі, часник і сіль.

Складаємо всі інгредієнти в чашку блендера і подрібнюємо в пюре.

Виходить, поки ще, досить рідка кашка.
Тепер її потрібно перелити в підходящу баночку і відправити охолоджуватися в холодильник на кілька годин.

Ось так це виглядає в охолодженому вигляді.

Жир охолов, затвердів і змінив колір. Тепер смалець готовий до вживання.

Мазати на хліб, краще житній або бородинський, і з борщем. А втім, як прості бутерброди під чайок теж непогано.

Такий смалець зі шкварками – один з найулюбленіших продуктів, приготованих з сала. Взимку готовий є його хоч кожен день. Доводиться обмежувати себе, щоб не з’їсти занадто багато. Все таки, калорійність цього продукту просто шалена – близько 1000 ккал на 100 грам.