Як приготувати балик зі скумбрії: простий рецепт для смачної і вишуканої закуски, що здивує всіх
Зовсім недавно відкрив для себе чудовий рецепт приготування смачного балика зі скумбрії. Рецепт настільки простий, що спочатку у мене були деякі сумніви в ньому. Як виявилося, сумнівався я даремно, закуска виходить просто смакота.
Необхідні інгредієнти
- 2 скумбрії (800 гр філе)
- 1 ст. ложка гірчиці
- 1 ст. ложка солі
- 0,5 ч. ложки цукру
- (за бажанням) трохи меленого коріандру
Приготування риби
- Підготовка риби: Скумбрію потрібно випатрати і обробити на філе. Шкіру знімати не обов’язково, як показав досвід, все відмінно просолюється і з нею. Готові філе промити і обсушити серветками.
- Приготування суміші для натирання: У підходящій ємності з’єднати сіль, цукор і гірчицю. Це базові приправи, але я ще від себе додав трохи меленого коріандру. Все гарненько перемішати.
- Натирання риби: Натерти цією сумішшю рибу з обох сторін. Філе укласти в контейнер з кришкою і відправити на добу в холодильник.
- Сушка риби: Через добу, філе скумбрії промити і обсушити. Тепер рибу потрібно кудись підвісити для підв’ялювання. Так як за вікном зима, підв’ялювати балик мені довелося вдома. Повісив я рибку на кухні, над батареєю, на шнур, тимчасово натягнутий від кухонної шафки до труби опалення.
- Захист від жиру: Знизу потрібно обов’язково поставити якусь ємність або розстелити побільше газет, щоб не довелося потім відтирати риб’ячий жир з підлоги. У мене були побоювання, що вдома буде сильно пахнути рибою, але даремно турбувався, пахло звичайно, але ледве вловимо, що цілком терпимо.
- Очікування: Ось що вийшло через добу. Вже через добу, балик з скумбрії готовий до вживання. По консистенції, це як скумбрія холодного копчення, на смак не схожа на неї зовсім. Тут більш яскраво відчувається смак самої риби, запах копчення не перебиває його.
- Дегустація: Гостроти гірчиці, до речі, теж практично не відчувається, є тільки смак, і то ледь вловимий. Такий балик з скумбрії буде відмінним варіантом для закуски під “біленьку”, її не соромно навіть на святковий стіл нарізати.
Подача та зберігання
Подача: Балик зі скумбрії чудово поєднується з картоплею, свіжими овочами або хлібом. Наріжте його тонкими скибочками і подавайте на великій тарілці, прикрашеній зеленню та лимоном. Зберігання: Якщо ви приготували більше, ніж можна з’їсти за один раз, зберігайте залишки балика в холодильнику в герметичному контейнері. Так він збережеться свіжим протягом декількох днів. Варіації: Ви можете експериментувати з різними спеціями та додавати до суміші для натирання паприку, часник, або інші улюблені приправи. Це додасть вашому балику нових смакових відтінків. Корисні поради: Для досягнення найкращих результатів використовуйте свіжу скумбрію та якісні спеції. Чим свіжіші інгредієнти, тим смачнішим вийде ваш балик.
Балик зі скумбрії – це проста у приготуванні і неймовірно смачна закуска, яка підійде як для святкового столу, так і для повсякденного вжитку. Спробуйте приготувати цю страву і ви будете приємно здивовані її смаком та ароматом.