Як я зберігаю ріпу в погребі: поради досвідченого городника
Садити на своєму городі ріпу я почав відносно недавно. І не пошкодував. Цей смачний і корисний овоч помітно урізноманітнив раціон моєї сім’ї. До того ж, вирощувати її нескладно. Однак після першого ж врожаю переді мною постало питання зберігання зібраних коренеплодів. Як їх зберігати? Як буряк чи картоплю? Вивчивши теорію зберігання ріпи, я застосував її на практиці. І вже перший досвід виявився вдалим. У наступні сезони я закріпив його.
Перше, на що я звертаю увагу, – це ступінь зрілості коренеплодів. Для тривалого зберігання відбираю виключно зрілі плоди, які на грядці здалися над поверхнею землі. Також їх розміри і вага повинні відповідати характеристикам посадженого сорту.
Далі, я сортую ріпу за її станом. Пошкоджені в процесі викопування, підгнилі, а також уражені хворобами плоди відбраковую.
На зберігання намагаюся відбирати ріпу середніх розмірів, не більше 12 см в діаметрі, оскільки переконався, що великі плоди швидко стають млявими і втрачають смакові якості.
Віддаю перевагу садити білі сорти ріпи. Її коренеплоди мають найкращою лежкістю.
Урожай збираю до приходу зимових холодів, оскільки не впевнений, що плоди, які зазнали впливу низьких температур, добре зберігатися.
Підготовка ріпи до зберігання
Вона у мене полягає в послідовному виконанні наступних дій:
- Викопану ріпу переношу в сухе, тепле, добре провітрюване приміщення і просушую її там протягом декількох днів.
- Очищаю коренеплоди від землі м’якою щіткою.
- Уважно оглядаю їх і відбираю цілі і здорові плоди відповідного розміру.
- Обрізаю ножем зелень так, щоб залишався лише маленький пеньок в 1 див.
- Акуратно видаляю бічні відростки і, за необхідності, центральний корінь, залишаючи хвостик 5-7 см завдовжки.
Місце і строки зберігання ріпи
Існує безліч способів її зберігання – від підвалу до утепленій лоджії або навіть просто кухні. Але я віддаю перевагу тримати її в своїй дачній погребі разом з іншими овочами.
Умови для зберігання ріпи там просто оптимальні:
- стійка температура 0.+3 °С;
- вологість не перевищує 90 %;
- відсутність світла;
- хороша витяжна вентиляція.
Зберігаю я ріпу в ящиках з піском або яким-небудь іншим сипучим субстратом. І вважаю цей спосіб є найбільш ефективним, оскільки мені завжди вдавалося зберігати ріпу в нормальному стані до самої весни.
Але вона непогано зберігається і тоді, коли я її просто кладу на стелажах в один ряд або поверх інших овочів.
Процес закладки ріпи
- Підготовлені коренеплоди присипаю подрібненим крейдою або деревним попелом.
- Готую ємності для закладки (дерев’яні чи пластикові ящики) – очищення їх від бруду, мою, даю повністю просохнути, після чого на дно висипаю сухий чистий пісок шаром близько 3 див. Він зможе контролювати рівень вологості, оскільки здатний як вбирати вологу, так і швидко випаровувати її.
- Вкладаю в ящики коренеплоди ріпи так, щоб вони не стикалися.
- Повністю засипаю їх піском.
- Кладу ще один ряд ріпи і теж засинаю його піском. Якщо висота тари дозволить, таким же чином викладаю ще один-два ряди.
Поради щодо продовження строків зберігання ріпи
- Дуже важливо подбати про те, щоб до льоху не завелися гризуни. Вони способи значно зіпсувати закладку. Я ніколи не нехтую дератизаційними заходами при підготовці льоху до закладання овочів.
- Взимку періодично перебираю коренеплоди і, якщо побачу на деяких з них ознаки подгнивания, негайно видаляю їх закладки. Інакше почнеться її масове гниття.
- Щоб ріпу не вразив грибок, перед закладкою в льох я її замочую на пару годин в рожевому розчині марганцівки 1 %.
- Невелику частину врожаю ріпи зберігаю вдома, на утепленій лоджії. При сильних морозах накриваю коренеплоди теплою ковдрою.
Дотримуючи всі ці правила, мені вдається зберігати коренеплоди ріпи без зміни їх стану і смакових якостей більше півроку. І вже навіть коли почується весняна капель, у мене на столі така ж свіжа і смачна ріпа, якою вона була після збору врожаю.