Рослини та город

Ці овочеві культури і пряні трави я восени забираю з садової ділянки додому, щоб продовжувати збирати врожай взимку

Багато овочівників пристосувалися культивувати рослини в умовах міського життя: на балконах і підвіконнях. Але легко вирощувати з насіння, а от посадити в ємності дорослі культури, що виросли в умовах теплиці або на відкритій ділянці, і продовжувати вирощувати їх в будинку – це великий успіх. І для мене сезон садівництва триває цілий рік. Я беру овочеві рослини прямо з дачі і переселяю на свої підвіконня.

Яким чином можна пересадити овочеві культури і зелень з відкритого ділянки в ємності

Раджу проводити процедуру пересадки перед заморозками при встановленні постійної прохолодної погоди. Спочатку рослина викопую, попередньо зволоживши грунт, видаляю бур’янисту траву і паразитів.

Ємність повинна бути продезінфікованої: для цього використовую слабкий розчин марганцівки. На дно горщика підсипаю дренаж, рослина пересаджую в землю, втрамбовую її і проводжу полив.

Обов’язково ставлю вазон на тиждень у прохолодне затемнене місце. При прояві хвороб пролечиваю культуру і позбавляюся від заражених листів.

Через 10-14 днів розміщую ємність з рослиною в тепло. Для рослин потрібно рясне поливання і додаткове підсвічування.

Овочі і пряні трави, придатні для пересадки з грядки в ємності

Багато культур, що вирощуються протягом одного сезону, насправді вважаються багаторічниками. До них відносяться і помідори, і перець, і м’ята, а не тільки хрін, щавель. Так що такі рослини після зимівлі знову можна висадити в землю.

А, приміром, такий південний овоч як баклажан часто не встигає дозріти до заморозків, і його просто потрібно пересадити в горщик і перенести в тепле місце.

Томат

Раджу вибирати для домашнього культивування карликові рослини. Кращим варіантом вважаються помідори черрі.

Для рослин потрібно гарне освітлення і регулярні поливи. При правильному дотриманні всіх умов помідори будуть приносити плоди до початку січня.

Баклажан

Не встигли дозріти баклажани можна довести в домашніх умовах.

Культура боїться холоду, її необхідно викопати разом із земляною грудкою і пересадити в ємність. Помістіть горщик на сонячному підвіконні.

Перший час проводите регулярні обприскування і поливання, а також влаштуйте додаткове освітлення. Як тільки плоди дозріють, зберіть їх, а кущ зріжте.

Перець

Культура багаторічна, при належному догляді може давати врожай протягом декількох років.

Рослина самозапильна, плоди можуть дозріти до Нового року. В такому випадку потрібно досвечивание з допомогою фітолампи і підживлення універсальним добривом («Агрікола»).

Солодкі та гіркі перчини повинні рости в різних кімнатах, так як можуть між собою перезапилюватися.

Цибуля

Цей овоч знайомий всім, і його легко можна виростити на підвіконні, посадивши цибулину в склянку з рідиною.

В домашніх умовах вирощують і цибуля-батун, і шніт-цибулю. Досить викопати і пересадити їх у ємності. Свіжа зелень на вашому столі буде присутній до весни.

М’ята

Здоровий кущик м’яти теж підходить для вирощування вдома. Для рослини потрібні поливання, так як культура не любить пересихання.

Базилік

Рослина не переносить холод, його пересаджують і переносять у будинок з кінця літа по кінець вересня.

Ємність влаштовують на південних вікнах, оскільки рослина потребує світлі. Взимку його досвічують фитолампой. Полив проводять у ранковий час.

Для приправи використовують листки, розташовані знизу. При витягуванні рослини можна обрізати стебла наполовину, через деякий час вони зможуть відрости.

У горщики можна пересаджувати і петрушку, і материнку. Найголовніше при вирощуванні – це створення для рослин достатнього освітлення.

На зелень з ділянки в ємність пересаджують і мангольд, а з настанням весни переселяють на грядку, щоб зібрати насіннєвий матеріал.