Догляд за квітами

Мікрозелень на підвіконні. Не потрібно нічого, крім насіння!

Хоча в душі щосили співає весна, на вулиці все ще лежить сніг. У цей період нашому організму особливо потрібні вітаміни. В овочах і фруктах, зберігалися з осені, їх вже немає, а до нових ще довго

Я знайшла для себе найпростіший спосіб вітамінізувати раціон своєї родини: вирощувати мікрозелень. Я вже кілька разів писала про це, але жодна з публікацій не знайшла відгуку навіть у моїх постійних читачів

Все, що вам потрібно: рулон кухонних рушників і кілька пластикових коробочок

Тому я вирішила ще раз розповісти докладно, як я це роблю, щоб ви зрозуміли, що це ДУУУЖЕ просто! досить швидко і дуже смачно

Важливо: мікрозелень набагато краще вирощувати в прохолоді. Більшість насіння, використовуваних для цієї мети, проростуть вже при +2-3 градусах. А якщо у вас буде занадто тепло, то серветка у відкритій коробці буде занадто швидко пересихати, а в закритому -все буде швидко псується.

Ось зараз, як тільки різко потепліло, мої посадки одразу переїхали з дому в прохолодний зимовий сад

Все, що вам знадобиться – це:

1. Кілька пластикових коробочок. Можна взяти б\у, з-під яких-небудь салатів або солінь, або купити нові. Їх продають у будь-якому гіпермаркеті у розділі одноразового посуду

2. Паперові рушники або серветки. Звичайні, без жодного малюнка

3. Ну і, звичайно, насіння. Зараз вони теж продаються абсолютно скрізь, де продають звичайні зміна. Вибір дуже великий! Буряк, мізунь, гірчиця, брокколі, дайкон, салати, рукола, мангольд і т. п. Це спеціальні насіння для мікрозелені. Вони відрізняються тим, що нічим не оброблені.

Ви можете взяти і свої власні насіння: кінзу, соняшник, горох, гірчицю, петрушку, навіть огірки, кабачки або гарбуз

Спеціальні насіння для мікрозелені. Гортайте галерею

Спочатку коробочку потрібно закрити, коли насіння проклюнуться, відкрити, потім починати відкривати ненадовго, щоб провітрити, а коли паростки підростуть і зовсім відкрити коробку

Серветка весь час повинна бути вологою!

Поставити треба на світло: на вікні або під лампою кухонних підсвічування

Свіжі насіння проростає дуже швидко. Прокльовується буквально в той же день, а на наступний вже помітні паростки. За ними дуже цікаво спостерігати. Зазвичай коріння рослин в землі, а тут їх можна добре розглянути

Можна сіяти насіння в перемішку, різних видів. Але краще калібрувати їх розміром. Гірчицю з капустою брокколі, а соняшник з буряком і горохом. Також можна сіяти кожен вид окремо, але тоді вам знадобиться багато місця, щоб завжди мати набір різної зелені

У мене постійно стоять 4-5 ємності з насінням в різній стадії зростання. Як тільки проростають одні, я тут же сію наступну партію

Паростки зрізаю ножицями і додаю абсолютно скрізь: посипаю яєчню, овочеві салати та бутерброди, кладу в тарілку з супом і другими стравами

Коли ніхто не бачить, їм їх просто так )))))

Щоб паростки не підсихали в сухому повітрі квартири або будинку, поставте коробочку в лоток і чашу з водою. Пластикова коробка буде плавати

Це вже “відпрацьований матеріал”, але перш, ніж викинути, я витягаю серветку на стіл і ще раз підстригаю те, що залишилося

Цілком достатньо, щоб додати кудись

Залишки даю длубатися Клепці. Вона взагалі погано їсть овочі і фрукти, на відміну від моїх старих собак, які пішли на веселку. Але зараз охоче щипає травичку. Після того, як вона вибере все, що їй сподобається, серветка з залишками відправляється в компост

Звичайно, можна купити зелень в магазині. Але мені здається, свіжі паростки набагато краще зелені з теплиці, де її невідомо чим обробляють

Я вважаю, що в мікрозелені більше вітамінів, ніж у вже підросла на гідропоніці зелені з супермаркету. Можливо, і не права. До того ж, своя мікрозелень дешевше, і ходити нікуди не треба. Важлива і естетична сторона. Зелена “травичка” дуже радує око в кінці зими

Ціла секція насіння для мікрозелені в Леруа Мерлен

Ніякого грунту, добрив або спеціальної досвітки не потрібно. Для пророщування достатньо світла, на підвіконні, а у насіння всередині є все, що їм потрібно для зростання

Деякі використовують для пророщування спеціальні проращиватели. Кажуть, що це дуже зручно, і виходить краще. Але, я вважаю, що вони потрібні, якщо ви їсте не мікрозелень, а проростки цілком, разом з насінням

До того ж, дешеві моделі – це ті ж мої коробочки. А ціна на модні і просунуті, я б сказала, кусюча.

Крім того, мікрозелень різних видів має різний смак, і мені подобається різноманітність. Якщо використовувати проращиватели, то не вийде мати різну зелень постійно. Потрібно буде чекати, поки підросте нова партія. А щоб отримати конвеєр, як у мене, проращивателей не напасешся ))) І зелень стане золотою. Так що, якщо вам випендритися, адже мікрозелень зараз модний тренд, то можна купити і пророщувач. А якщо вітамінів, то можна і по-простому, як я

Крім мікрозелені я ще вирощую зелений лук, теж без всяких заморочок

Важливо: мікрозелень тільки споліскую перед вживанням, але можна не робити цього. А от якщо ви використовуєте проростки цілком, їх треба дуже добре промивати. В теплі і вологості прекрасно розмножуються і бактерії, і якщо не дотримувати гігієнічні правила, можна легко отримати розлад шлунка, або і того гірше.